Składniki na 4 - 6 porcji:
- 2 łyżki masła
- 450 g marchewki obranej i pokrojonej w plasterki o grubości 5 mm
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz
- 250 ml wody mineralnej gazowanej
Masło roztopić na średnio ostrym ogniu w garnku o grubym dnie. Wrzucić marchewkę, domieszać cukier, sól i pieprz do smaku.
Wlać tyle wody mineralnej aby pokryła marchewkę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na średni i gotować do miękkości bez przykrycia,od czasu do czasu mieszając, aż całą woda zostanie wchłonięta. Marchewkę powinna pokryć cienka glazura.
Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Przełożyć na półmisek.
Smacznego :)
Smacznego :)
Źródło przepisu: "Smaki Francji"
Brak komentarzy