Składniki:
- 500 g wołowina
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 marchewka, drobno pokrojona
- 1 łodyga selera, drobno pokrojona
- 1 puszka pomidorów
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 300 ml. bulionu z kurczaka lub wody
- odrobina kurkumy i imbiru do natarcia mięsa
- 2 łyżki posiekane rozmarynu
- listki z gałązki tymianku
- pieprz, sól do smaku
Mięso pokroić w kostkę natrzeć kurkumą i imbirem odstawić
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać cebulę przyprawić pieprzem i solą. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając aż zmięknie. Dodać czosnek, seler naciowy, marchew i zioła. Podsmażyć przez kilka minut na dużym ogniu, aż warzywa się zrumienią.
Wlać do garnka odrobinę oliwy, dodać mięso, doprawić. Dobrze zamieszać, dusić ok.30 min. Wlać wino i intensywnie podgotować, do prawie całkowitego odparowania płynów.
Zmniejszyć ogień na średni, dodać pomidory i bulion, oraz szczyptę cukru dla złagodzenia kwaskowatego smaku pomidorów. Dokładnie wymieszać. Kiedy płyn w garnku zacznie się gotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek (niezbyt szczelnie). Gotować przez 2 1/2 - 3 godz., od czasu do czasu mieszając. skosztować i doprawić do smaku w razie potrzeby.
Gulasz idealnie pasuje do kopytek, placków ziemniaczanych, makaronu muszle.
Brak komentarzy