Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 - 350 g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do polania
  • aby kopytka miały ładny żółty kolor, można dodać szczyptę kurkumy do ciasta
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w skórach, ostudzić, obrać, zemleć. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać przesianą mąką, jajka i sól, zagnieść szybko ciasto. 

Ciasto ziemniaczane  podzielić na 3 części. Formować wałeczki grubości palca, pokroić kopytka długości 4 -5 cm. 

Kopytka wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, nakryć, a gdy się zagotują, odkryć. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, odsączyć, włożyć do półmiska,polać oliwą lub topioną słoniną ze zrumienioną cebulą. 

Smacznego!

Brak komentarzy