Składniki na spód:
- 250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych) - ja używam digestive z czekoladą
- 110 g masła
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki)
- 110 g (pół szklanki) drobnego cukru
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 3 jajka
Składniki na lemon curd:
- 45 g masła
- 110 g (pół szklanki) drobnego cukru
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Ciastka pokruszyć na piasek (najlepiej w mikserze), masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć folią aluminiową. Dno tortownicy i boki, do połowy wysokości, wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Masa serowa:
Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.
Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).
Lemon curd:
Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać cukier, roztrzepane jajko, skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Masę umieścić w naczyniu, które wstawiamy do garnka z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej miksując, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić (może być lekko ciepły).
Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Źródło przepisu: Moje wypieki
Brak komentarzy