Składniki na spód:
  • 250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych) - ja używam digestive z czekoladą
  • 110 g masła

Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki)
  • 110 g (pół szklanki) drobnego cukru
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3 jajka

Składniki na lemon curd:
  • 45 g masła
  • 110 g (pół szklanki) drobnego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Spód:
Ciastka pokruszyć na piasek (najlepiej w mikserze), masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć folią aluminiową. Dno tortownicy i bokido połowy wysokości, wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Masa serowa:
Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.

Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).

Lemon curd:
Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać cukier, roztrzepane jajko, skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Masę umieścić w naczyniu, które wstawiamy do garnka z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej miksując, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić (może być lekko ciepły).

Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Źródło przepisu: Moje wypieki

Brak komentarzy