Składniki:
- 450 g zmielonej wołowiny
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 łyżki tłuszczu lub 100 g boczku surowego wędzonego zmielonego z wołowiną
- kurkuma, imbir, kminek mielony
Wszystkie składniki połączyć i lekko wymieszać. Uformować 4 płaskie, okrągłe kotlety. Na patelni stopić tłuszcz i smażyć kotlety od 4 - 8 min. na średnim ogniu, przewracając je na drugą stronę tylko raz. Im mniej się dotyka hamburgerów podczas smażenia - tym są lepsze, chodzi bowiem o to, aby jak najmniej wyciekło z nich "soku".
Hamburgery można również piec na ruszcie, w bardzo nagrzanym piekarniku. Aby mięso nie przykleiło się do metalu, należy ruszt przed włączeniem piekarnika grubo posmarować tłuszczem.
Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Nie tylko o hamburgerze. Kuchnia Amerykańska." Mira Michałowska
Brak komentarzy