Ciasto:
- 250 g maki
- 50 g cukru
- 4 żółtka
- 125 ml mleka
- 75 g masła
- 15 g drożdży
- 1/4 laska wanilii
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem i posiekaną drobno laską wanilii. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże z mlekiem, roztopione wcześniej masło i utarte żółtka. Wyrobić elastyczne, dość luźne ciasto. Jeżeli zacznie odchodzić od ręki, to znaczy, że można zakończyć wyrabianie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- 500 g maku*
- 10 jajek
- 100 g masła
- skórki pomarańczowe konfitowane
- garść rodzynek, migdałów, orzechów włoskich
- kropla olejku makowego
- kieliszek amaretto (ewentualnie)
* Zawsze kupujemy tylko polski czarny mak (nigdy brązowy - turecki).
Mak zaparzyć mlekiem i gotować w tym mleku, aż będzie rozcierał się w palcach.
Mak zmielić dwukrotnie przez sitko makowe. Zrobić kogel-mogel z żółtek i dodać do zimnego maku. Do masy makowej dodać pół kostki masła, skórki pomarańczowe konfitowane, bakalie, olejek makowy (nigdy migdałowy), kieliszek amaretto (ewentualnie). Na sam koniec dodać pianę ubitą z białek.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt, pokryć masą makową i zwinąć w rulon. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piec ok. 45 minut.
Źródło przepisu: "Magda Gessler. Kocham gotować."
Brak komentarzy