- 250 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 150 g schłodzonego masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli i kurkumy
- 4 łyżki mleka (60 ml)
Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać masło, mleko i zagnieść (można wyrobić w misce robotem kuchennym). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę do speculoos, nadmiar odcinając i wyrównując nożem.* (Ja użyłam silikonowych foremek do speculoos) Foremki ułożyć na blasze..
Piec w temperaturze 170ºC przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce.
Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
* ciastka można również wycinać tradycyjnymi foremkami (zachowują swój kształt) i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
* ciastka można również wycinać tradycyjnymi foremkami (zachowują swój kształt) i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Źródła przepisu, , nieco zmodyfikowane: Moje wypieki, Belgia w kuchni
Brak komentarzy