Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- ok. 300 g bakalii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mleka
- 250 g masła
- 180 g cukru
- 5 jajek
- masło i mąka do formy
- lukier (opcjonalnie)
Mąkę przesiać. Bakalie pokroić nie za bardzo drobno. Wymieszać z 1 - 2 łyżkami mąki. Proszek rozpuścić w mleku. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną ze szczyptą kurkumy, kardamonu i soli. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na końcu do masy dodać proszek do pieczenia z mlekiem i bakalie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką foremki.
Piec ok. godziny w 180°C. Gdy ciasto przestygnie, wyjąć je z formy. Całkiem zimne polukrować. Zostawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy