Wersja podstawowa
Składniki:
Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 szklanki cukry
- laska wanilii (opcjonalnie)
- 1/2 kostki masła
W garnku wymieszać mleko z cukrem, włożyć wanilię i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu często mieszając (nie dopuszczać do pojawienia się piany na powierzchni). Po 1 godzinie wyjąć laskę wanilii, a masę gotować jeszcze 1-1,5 godziny, aż wytworzy się gęsta, jasnobrązowa masa.
W misce utrzeć masło, a gdy stanie się puszyste, dodawać, stale ucierając, po łyżce schłodzonej masy.
Wersja szybka
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w wysokim garnku i zalać wodą do przykrycia puszki, nałożyć na garnek pokrywkę. Gotować przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie (w razie konieczności wodę uzupełniać). Puszkę wystudzić i otworzyć.
Brak komentarzy