Składniki:
  • 2 kg kapust kwaszonej
  • 500 g kapusty słodkiej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 300 g wiejskiej kiełbasy czosnkowej
  • 300 g karkówki z dzika (ja użyłam karkówkę wieprzową)
  • 100 g prawdziwków suszonych
  • 100 g śliwek wędzonych
  • 700 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 4 cebule
  • 6 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 winne jabłka
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Umytą słodką i odciśniętą kwaśną kapustę (jeżeli jest za kwaśna, należy ją przepłukać zimną wodą) kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (na dno garnka wsadzamy skórę od słoniny). Namoczone wcześniej w wodzie grzyby kroimy w paski i dodajemy do kapusty razem z wypestkowanymi śliwkami. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i karkówkę przysmażamy z cebulą na patelni, aż się zarumienią, i wrzucamy do garnka z bigosem. Dodajemy wino i jabłka. Gotujemy powolutku przez ok. 2 godziny, aż kapusta będzie miękka.

Źródło przepisu: "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler"

Brak komentarzy