Składniki:
- 2 kg kapust kwaszonej
- 500 g kapusty słodkiej
- 300 g boczku wędzonego
- 300 g wiejskiej kiełbasy czosnkowej
- 300 g karkówki z dzika (ja użyłam karkówkę wieprzową)
- 100 g prawdziwków suszonych
- 100 g śliwek wędzonych
- 700 ml wytrawnego czerwonego wina
- 4 cebule
- 6 ziaren jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 winne jabłka
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Umytą słodką i odciśniętą kwaśną kapustę (jeżeli jest za kwaśna, należy ją przepłukać zimną wodą) kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (na dno garnka wsadzamy skórę od słoniny). Namoczone wcześniej w wodzie grzyby kroimy w paski i dodajemy do kapusty razem z wypestkowanymi śliwkami. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i karkówkę przysmażamy z cebulą na patelni, aż się zarumienią, i wrzucamy do garnka z bigosem. Dodajemy wino i jabłka. Gotujemy powolutku przez ok. 2 godziny, aż kapusta będzie miękka.
Źródło przepisu: "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler"
Brak komentarzy