Jak ja lubię pieczonego kurczaka :) a ten wychodzi soczysty i aromatyczny. Idealne danie na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1 kurczak ok. 1,5 kg
- 8 sztuk naleśników
- 50 g masła
- 1/4 szklanki bulionu
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Kurczaka oprószyć wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Usmażone wcześniej naleśniki posmarować bardzo cienko masłem, zwinąć, pociąć w paski i włożyć do środka kurczaka. Kurczaka zaszyć, posmarować po wierzchu stopionym masłem, posypać solą, pieprzem i majerankiem.
Ułożyć w brytfannie piersią do góry obok pozostały makaron z naleśników i piec 2 godziny w temperaturze 180°C, często podlewając bulionem. Po upieczeniu wyjąć nici. Kurczaka podzielić na cztery porcje. Do każdej porcji dodać makaronu naleśnikowego.
Źródło: "Zapomniana kuchnia polskich Kresów"
Brak komentarzy