Składniki:
  • 1 op. młodego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 2 jaja
  • 1 łyża soku z cytryny
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 300 g filetów z indyka pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 serek mozzarella
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Szpinak opłukać i osuszyć. Cebulę i oczyścić i posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w plastry. chili opłukać, po usunięciu pestek pokroić w plasterki.

Na roztopionym maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak i pieczarki, poddusić. Doprawić solą i pieprzem, wbić jajka, wymieszać. Farsz zdjąć z ognia i przestudzić.

Plastry mięsa doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skropić sokiem z cytryny. Formę do pieczenia wyłożyć ciastem francuskim. Na cieście wyłożyć farsz szpinakowy, potem plastry mięsa i sera, oprószyć chili. Placek upiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C (piec ok. 40 min.)

1 komentarz: