Składniki:
- 1 op. młodego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 1 papryczka chili
- 2 jaja
- 1 łyża soku z cytryny
- 1/2 łyżki tymianku
- 1 op. ciasta francuskiego
- 300 g filetów z indyka pokrojonego w cienkie plastry
- 1 serek mozzarella
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Szpinak opłukać i osuszyć. Cebulę i oczyścić i posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w plastry. chili opłukać, po usunięciu pestek pokroić w plasterki.
Na roztopionym maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak i pieczarki, poddusić. Doprawić solą i pieprzem, wbić jajka, wymieszać. Farsz zdjąć z ognia i przestudzić.
Plastry mięsa doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skropić sokiem z cytryny. Formę do pieczenia wyłożyć ciastem francuskim. Na cieście wyłożyć farsz szpinakowy, potem plastry mięsa i sera, oprószyć chili. Placek upiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C (piec ok. 40 min.)
Uwielbiam takie propozycje! Zdecydowanie jestem kupiona!
OdpowiedzUsuń