Składniki dla 2 osób:
- 2 pstrągi, tusze wypatroszone o wadze do 300 g każdy
- 50 g masła miękkiego, o temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki musztardy (użyłam "musztardę węgierską")
- 1 łyżeczka czerwonego lub białego octu winnego
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (termoobieg). Chwilę przed włożeniem ryby przestawić na opiekanie górną grzałką z wentylatorem.
Masło włożyć do rondelka z pozostałymi składnikami - rozpuścić na małym ogniu.
Patelnię grillową rozgrzać na gazie, natłuścić odrobiną oliwy. Rybę umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą i od razu położyć na patelni. Do środka wlać trochę roztopionego i polać grzbiet (zostawić trochę do polania 2 strony ryby). Smażyć 5 min., przewrócić na drugą stronę, polać resztą przyprawionego masła i smażyć kolejne 5 min. Tak usmażoną rybę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 5 min. Po wyciągnięciu z piekarnika polać rybę wytworzonym sosem.
Podawać z sałatką z pomidora i kopru włoskiego oraz ziemniakami z chrzanem.
Brak komentarzy