Składniki:
  • 1 duża bulwa kopru włoskiego
  • 2 dojrzałe podłużne pomidory
  • garść posiekanych liści pietruszki
  • kilka posiekanych gałązek kopru
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Bulwę kopru włoskiego pokroić na bardzo cienkie plastry. Zanurzyć je w lodowatej wodzie na 10 min., by skruszały. W tym czasie pokroić pomidory na cząstki. Włożyć je następnie do miski wraz z odcedzonymi plastrami kopru i dodać zioła. Wymieszać składniki dresingu - cukier puder, sok z cytryny oraz oliwę, doprawić solą i pieprzem. Polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.

Źródło przepisu: "Gordon Ramsay - Szef kuchni po godzinach"

Brak komentarzy