Lekki  bigos z młodej kapusty.

Składniki:
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 200 g boczku wędzonego*
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (będzie dość ostre)
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1/2 - 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Kapustę poszatkować i ugotować ze szklanką wody, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i kminkiem. 

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy się przyrumieni  dodać kurkumę, paprykę ostrą i słodką oraz cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zmięknie dodać koncentrat pomidorowy i płaską łyżeczkę cukru - z karmelizować.

Gdy kapusta zmięknie, wlać sos pomidorowy i wszystko razem poddusić na małym ogniu ok 30 min.

*Można przygotować wersję bez boczku, która świetnie pasuje jako ciepła przystawka np. do kotletów schabowych.

2 komentarze:

  1. jakiż Twój bigos jest ładny! mój mimo, że chwalą wygląda coś jak ten http://stylowi.pl/27940238 oględnie pisząc słabo :( jak to robisz, że nie wychodzi paciajowate? może ja za długo smażę, a później duszę? Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie bigosy są paciajowate :) Najważniejsze, że smakuję. Jedyne co mogę powiedzieć, że ja kapusty nie smażę przed zalaniem wodą - od razu gotuję. Jak robię bigos z kwaśną kapustą, to obie gotuję razem. I najważniejsze zawsze gotuję bigos w otwartym garnku (przynajmniej na początku).

      Usuń