Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 200 g boczku wędzonego*
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej (będzie dość ostre)
- 2 średnie cebule
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1/2 - 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Kapustę poszatkować i ugotować ze szklanką wody, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i kminkiem.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy się przyrumieni dodać kurkumę, paprykę ostrą i słodką oraz cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zmięknie dodać koncentrat pomidorowy i płaską łyżeczkę cukru - z karmelizować.
Gdy kapusta zmięknie, wlać sos pomidorowy i wszystko razem poddusić na małym ogniu ok 30 min.
*Można przygotować wersję bez boczku, która świetnie pasuje jako ciepła przystawka np. do kotletów schabowych.
jakiż Twój bigos jest ładny! mój mimo, że chwalą wygląda coś jak ten http://stylowi.pl/27940238 oględnie pisząc słabo :( jak to robisz, że nie wychodzi paciajowate? może ja za długo smażę, a później duszę? Iza
OdpowiedzUsuńWszystkie bigosy są paciajowate :) Najważniejsze, że smakuję. Jedyne co mogę powiedzieć, że ja kapusty nie smażę przed zalaniem wodą - od razu gotuję. Jak robię bigos z kwaśną kapustą, to obie gotuję razem. I najważniejsze zawsze gotuję bigos w otwartym garnku (przynajmniej na początku).
Usuń