- 175 g mąki pszenna typ 650
- 150 ml woda
- 1 plaska łyżeczka drożdży instant (ok. 6 g drożdży świeżych)
- 375 g mąka pszenna typ 550 lub 650
- cały zaczyn jw.
- ok 300 ml wody
- 3/4 łyżeczka drożdży (dałam tylko pół łyżeczki = ok. 4g świeżych)
- 1,5 łyżeczka soli
- 1 łyżka maki kartoflanej wymieszana z odrobiną wody
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zaczyn i mieszając powoli wlewać wodę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiać ok 10 min. Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające ręki. Uformować kulę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godz.
Ciasto odgazować, NIE UGNIATAĆ, podzielić na 12 części i formować tak, aby uzyskać okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220°C.
Każdą wyrośniętą bułeczkę przepołowić naciskając tępym końcem noża nie do końca, ale tak, aby połówki były połączone jedynie cienką warstwą ciasta. Bułeczki wraz z zagłębieniem posmarować glazurą.
Piec ok. 20 min. do lekkiego zbrązowienia.
Ciasto odgazować, NIE UGNIATAĆ, podzielić na 12 części i formować tak, aby uzyskać okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220°C.
Każdą wyrośniętą bułeczkę przepołowić naciskając tępym końcem noża nie do końca, ale tak, aby połówki były połączone jedynie cienką warstwą ciasta. Bułeczki wraz z zagłębieniem posmarować glazurą.
Piec ok. 20 min. do lekkiego zbrązowienia.
Źródło przepisu: Chleb - moja domowa piekarnia
Brak komentarzy