Składniki:
- 7 g drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 400 g maki 650
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Glazura:
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki soli
W 60 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do "spienienia", na ok. 30 min. Na stolnicę przesiać mąkę i zmieszać z solą. Zrobić dołek, wlać drożdże, miód, 1 łyżkę oliwy i resztę wody. Rozrobić ciasto. Zagnieść ciasto powolnymi ruchami, rozciągając co jakiś czas (ok 10 min.) Uformować kulę.
Ciasto przełożyć do dużej, wysmarowanej oliwą miski, powierzchnię ciasta posmarować oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz., aż podwoi swoją objętość.
Ciasto ukształtować w gładką kulę, ułożyć na blasze posypanej mąką. Ostrym nożem naciąć powierzchnię chleba w 3 cm kratkę, głęboką na 1 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto chlebowe posmarować glazurą z wody i soli. Piec 25 - 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po upieczeniu studzić na kratce.
Brak komentarzy