Przepis podpatrzony i spisany z "MasterChef Asutralia - Master Class". Według mnie jest to idealne ciasta na pizzę. Polecam :)
Zaczyn drożdżowy:
- 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych drożdży)
- odrobina ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 700 g maki chlebowej lub włoskiej 00
- 400 ml ciepłej wody (temperatura 30°C)
- 60 ml oliwy z oliwek
- 50 ml mleka
- 1,5 łyżki soli
Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Na stolnicę wsypać mąkę zmieszaną z solą, wlać rozpuszczone drożdże, cały czas mieszając ciasto wlewać powoli wodę, mleko i oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiać 10 min. Ciasto ma być delikatniejsze niż na chleb. Uformować kulę, podsypać mąką (kulę z wierzchu również posypać mąką), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 min.
Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić na 3 części (można podzielić na 140 g kule - wtedy powstaną małe pizzerki), uformować kule. Kule podsypać mąką i dać im odpocząć pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 45 min.
Stolnicę posypać mąką, przycisnąć kulę z ciasta i uformować ciasto ręcznie lub za pomocą wałka.
Ciasto jest gotowe do własnej aranżacji :)
Piec w dobrze rozgrzanym piekarniki do temperatury 250°C przez ok 5 min.
Piec w dobrze rozgrzanym piekarniki do temperatury 250°C przez ok 5 min.
Smacznego :)
Źródło przepisu: "Master Cheff Australia"
Jak z australijskiego Masterchefa to musi być najlepsze :)Wychodzi cienkie czy puszyste?
OdpowiedzUsuń:) Wszystko zależy od rozwałkowania ciasta, ale raczej puszyste. Pozostawiając wolny 1 cm od brzegów, ciasto ładnie rośnie i jest puszyste.
UsuńDzięki :)
UsuńCiasto wyszło przepyszne :D takie jakie chciałam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam podsunąć dobry przepis :D
Usuńgenialne ciasto !
OdpowiedzUsuńOd genialnych kucharzy :D
Usuńale po co się robi te 3 kule? to przepis na 3 pizze, czy to sie potem łączy w jedną?
OdpowiedzUsuńTak to przepis na 3 okrągłe pizze, po 2 na blachę (zajmują niepełna blachę) . Można zrobić 1 kule, wtedy wyjdzie kwadratowa pizza na grubym spodzie, lub 2 na cienkim spodzie.
UsuńUwielbiam pizze, musze zrobic według Twojego przepisu, bo teraz ogromenego smaka mam :D
OdpowiedzUsuń