Przepis podpatrzony i spisany z "MasterChef Asutralia - Master Class". Według mnie jest to idealne ciasta na pizzę. Polecam :)

Zaczyn drożdżowy:
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych drożdży)
  • odrobina ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
Ciasto na 3 małe pizze:
  • 700 g maki chlebowej lub włoskiej 00
  • 400 ml ciepłej wody (temperatura 30°C)
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml mleka
  • 1,5 łyżki soli

Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.

Na stolnicę wsypać mąkę zmieszaną z solą, wlać rozpuszczone drożdże, cały czas mieszając ciasto wlewać powoli wodę, mleko i oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiać 10 min. Ciasto ma być delikatniejsze niż na chleb. Uformować kulę, podsypać mąką (kulę z wierzchu również posypać mąką), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 min.

Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić na 3 części (można podzielić na 140 g kule - wtedy powstaną małe pizzerki), uformować kule. Kule podsypać mąką i dać im odpocząć pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 45 min.


Stolnicę posypać mąką, przycisnąć kulę z ciasta i uformować ciasto ręcznie lub za pomocą wałka.

Ciasto jest gotowe do własnej aranżacji :)

Piec w dobrze rozgrzanym piekarniki do temperatury 250°przez ok 5 min.

Smacznego :)


Źródło przepisu: "Master Cheff Australia"

10 komentarzy:

  1. Jak z australijskiego Masterchefa to musi być najlepsze :)Wychodzi cienkie czy puszyste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Wszystko zależy od rozwałkowania ciasta, ale raczej puszyste. Pozostawiając wolny 1 cm od brzegów, ciasto ładnie rośnie i jest puszyste.

      Usuń
  2. Ciasto wyszło przepyszne :D takie jakie chciałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale po co się robi te 3 kule? to przepis na 3 pizze, czy to sie potem łączy w jedną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to przepis na 3 okrągłe pizze, po 2 na blachę (zajmują niepełna blachę) . Można zrobić 1 kule, wtedy wyjdzie kwadratowa pizza na grubym spodzie, lub 2 na cienkim spodzie.

      Usuń
  4. Uwielbiam pizze, musze zrobic według Twojego przepisu, bo teraz ogromenego smaka mam :D

    OdpowiedzUsuń