Pizza Bianca, czyli ziemniaczana pizza Garego z dodatkiem anchois i rukoli

Składniki:
  • 1 obrany i rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 + 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średni ziemniak cienko pokrojony w plastry
  • 200 g sera parmezan, startego na tarce o grubych oczkach
  • 60 g mozzarelli pokrojonej w luźne kawałki
  • 6 filetów anchois
  • gałązki rukoli do przybrania
  • sól morska lub kamienna

Do miseczki wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i 1 gałązkę rozmarynu.


Rozwałkowane ciasto na pizzę posmarować przyprawioną oliwą, rozłożyć równomiernie potarty żółty ser, zostawiając wolny 1 cm od brzegu pizzy. Na serze rozrzucić listki rozmarynu z pozostałych 2 gałązek, ułożyć plastry ziemniaka, całość posmarować przyprawioną oliwą i posypać solą.

Piec w dobrze rozgrzanym piekarniki do temperatury 250°C przez ok 5 min.

Po wyciągnięciu posmarować przyprawioną oliwą, posypać mozzarellą, rozłożyć filety anschois i udekorować rukolą.

Smacznego :)

Źródło przepisu: MasterChef Australia

1 komentarz:

  1. Wspaniala! I kto powiedzial, ze pizza musi byc koniecznie z sosem pomidorowym? :)

    OdpowiedzUsuń