Składniki:
- 1 obrany i rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 + 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średni ziemniak cienko pokrojony w plastry
- 200 g sera parmezan, startego na tarce o grubych oczkach
- 60 g mozzarelli pokrojonej w luźne kawałki
- 6 filetów anchois
- gałązki rukoli do przybrania
- sól morska lub kamienna
Do miseczki wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i 1 gałązkę rozmarynu.
Rozwałkowane ciasto na pizzę posmarować przyprawioną oliwą, rozłożyć równomiernie potarty żółty ser, zostawiając wolny 1 cm od brzegu pizzy. Na serze rozrzucić listki rozmarynu z pozostałych 2 gałązek, ułożyć plastry ziemniaka, całość posmarować przyprawioną oliwą i posypać solą.
Piec w dobrze rozgrzanym piekarniki do temperatury 250°C przez ok 5 min.
Po wyciągnięciu posmarować przyprawioną oliwą, posypać mozzarellą, rozłożyć filety anschois i udekorować rukolą.
Smacznego :)
Źródło przepisu: MasterChef Australia
Wspaniala! I kto powiedzial, ze pizza musi byc koniecznie z sosem pomidorowym? :)
OdpowiedzUsuń