Składniki:
- 450 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę i osuszonych na papierowym ręczniku
- 600 g oliwy
- 2 cebule, poszatkowane
- 7 jajek
- szczypta kurkumy dla koloru i zdrowia
- sól i pieprz do smaku
- gałązki świeżej pietruszki do przybrania
Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać kostki ziemniaków i cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć przez 20 min., często mieszając. Uważać aby kawałki ziemniaków nie posklejały się. Warzywa odcedzić na sicie, zachowując oliwę.
W dużej misce lekko ubić jajka ze szczyptą kurkumy, doprawić solą i pieprzem. Dodać ziemniaki i cebulę, wymieszać.
Patelnię po smażeniu przetrzeć papierowym ręcznikiem i rozgrzać na niej 2 łyżki zachowanej oliwy. Wlać mieszankę jajeczno-ziemniaczaną, zmniejszyć ogień i smażyć 3 - 5 min., aż spód się zetnie. W czasie smażenia odklejać tortillę od patelni drewnianą łopatką, aby nie przywarła.
Nakryć tortillę talerzem i przytrzymać go ręką, zlać oliwę z patelni i szybkim ruchem przenieść tortillę na talerz. Postawić patelnię na ogniu i wlać trochę oliwy. Przenieść tortillę z powrotem na patelnię, ściętą stroną do góry i smażyć przez kolejne 3 - 5 min.
Zsunąć tortillę na półmisek i odstawić na 15 min. Podawać ciepła lub zimną.
Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Smaki Francji"
Brak komentarzy