Składniki:
  • 450 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę i osuszonych na papierowym ręczniku
  • 600 g oliwy
  • 2 cebule, poszatkowane
  • 7 jajek
  • szczypta kurkumy dla koloru i zdrowia
  • sól i pieprz do smaku
  • gałązki świeżej pietruszki do przybrania

Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać kostki ziemniaków i cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć przez 20 min., często mieszając. Uważać aby kawałki ziemniaków nie posklejały się. Warzywa odcedzić na sicie, zachowując oliwę.

W dużej misce lekko ubić jajka ze szczyptą kurkumy, doprawić solą i pieprzem. Dodać ziemniaki i cebulę, wymieszać.

Patelnię po smażeniu przetrzeć papierowym ręcznikiem i rozgrzać na niej 2 łyżki zachowanej oliwy. Wlać mieszankę jajeczno-ziemniaczaną, zmniejszyć ogień i smażyć 3 - 5 min., aż spód się zetnie. W czasie smażenia odklejać tortillę od patelni drewnianą łopatką, aby nie przywarła.

Nakryć tortillę talerzem i przytrzymać go ręką, zlać oliwę z patelni i szybkim ruchem przenieść tortillę na talerz. Postawić patelnię na ogniu i wlać trochę oliwy. Przenieść tortillę z powrotem na patelnię, ściętą stroną do góry i smażyć przez kolejne 3 - 5 min.

Zsunąć tortillę na półmisek i odstawić na 15 min. Podawać ciepła lub zimną.

Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Smaki Francji"

Brak komentarzy