Tym razem starałam się zrobić wyrazistą w smaku kiełbasę a'la chorizo.

Mięso:
  • 500 g łopatki
Przyprawy:
  • 11 g soli peklowej
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianek
  • 3 łyżeczki słodkiej parpyki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wody
Z mięsa usunąć błony oraz tłuszcz, w miarę drobno pokroić. Dodać peklosól, przyprawy i mieszać do rozprowadzenia ok. 2-3 min. Przełożyć do woreczka za struną, pozostawić na 3 godz. w temp pokojowej, następnie włożyć mięso (w woreczku) do lodówki.

Peklować mięso w lodówce przez 24 godz. 

Mięso przełożyć do miseczki dodać 1 łyżkę wody i mieszać przy pomocy robota kuchennego ok. 20 min., do uzyskania kleistej konsystencji.

Mięso uformować w kształt kiełbasy zawinąć w przeciętą folię do pieczenia, następnie w folię spożywczą (okręcić ok. 5 razy), mocno ściskając, związać oba końce.

W garnku zagrzać wodę do temperatury ok. 75 - 80°C włożyć kiełbasę, gotować ok. 1,5 godziny utrzymując temperaturę. 

Kiełbasę należy przycisnąć drugim mniejszym garnkiem z wody, aby dzięki temu będzie cała zanurzona w wodzie.

Po sparzeniu przełożyć baton do garnka z zimna wodą i studzić ok. 3 godziny, cały czas dolewając zimną wodę. Przełożyć kiełbasę do lodówki na ok. 10 godz.

Smacznego :)

Brak komentarzy