Tym razem starałam się zrobić wyrazistą w smaku kiełbasę a'la chorizo.
Mięso:
- 500 g łopatki
- 11 g soli peklowej
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianek
- 3 łyżeczki słodkiej parpyki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka wody
Peklować mięso w lodówce przez 24 godz.
Mięso przełożyć do miseczki dodać 1 łyżkę wody i mieszać przy pomocy robota kuchennego ok. 20 min., do uzyskania kleistej konsystencji.
Mięso uformować w kształt kiełbasy zawinąć w przeciętą folię do pieczenia, następnie w folię spożywczą (okręcić ok. 5 razy), mocno ściskając, związać oba końce.
W garnku zagrzać wodę do temperatury ok. 75 - 80°C włożyć kiełbasę, gotować ok. 1,5 godziny utrzymując temperaturę.
Kiełbasę należy przycisnąć drugim mniejszym garnkiem z wody, aby dzięki temu będzie cała zanurzona w wodzie.
Po sparzeniu przełożyć baton do garnka z zimna wodą i studzić ok. 3 godziny, cały czas dolewając zimną wodę. Przełożyć kiełbasę do lodówki na ok. 10 godz.
Smacznego :)
Brak komentarzy