Składniki:
- 1 kurczak
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- cebula
- kawałek kapusty włoskiej lub kalarepy lub różyczka kalafiora
- ziele angielskie
- 3/4 łyżki soli
- pieprz
Umytego, oczyszczonego i pokrojonego na części kurczaka zalać w garnku zimną wodą tak, aby cały był zanurzony. Dodać obrane warzywa. Obraną cebulę przekroić na pół i chwilę podsmażyć na suchej patelni. Wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. Doprowadzić rosół do wrzenia, zmniejszyć płomień, odszumować chochlą wazową płukaną w zimnej wodzie. Gotować wywar na wolnym ogniu około godziny. Gdy rosół będzie gotowy, wyjąć warzywa oraz ugotowane mięso.
Mięso można wykorzystać np. do pasztecików.
Rosół podawać z domowym makaronem i marchewką pokrojoną na talarki, posypany natką pietruszki.
Smacznego :)
Z domowym makaronem smakuje obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń