Szukając pomysłu na sobotnio - niedzielne śniadanie, znalazłam przepis na greckie ruloniki, które są przepyszne i rozpływają się w ustach. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na przyjęciach.
- 0,5 kg podłużnych bakłażanów
- 0,5 kg dużych cukinii
- 200 g utartego na tarce sera feta
- 150 g kremowego serka śmietankowego (można użyć zwykły ser, zmielony 2x)
- 4 łyżki drobno posiekanej bazylii
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Pokroić bakłażany i cukinię na cienkie plastry i posolić. Rozłożyć plastry cukinii na ściereczce do odsączenia. Spłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Włożyć osolone plastry bakłażanów do miseczki na ok. 30 min., po czym wypłukać je w dużej ilości wody, aby usunąć gorzki smak. Dokładnie osuszyć.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim plastry bakłażanów i cukinii, posmarować je oliwą i opiekać pod grillem z dwóch stron ok. 10 min., aż się zrumienią.
Starty ser feta zmieszać z kremowym serkiem śmietankowym, 4 łyżkami bazylii, 2-30 łyżkami oliwy, pieprzem i solą w razie potrzeby (ser feta jest dość słony i przed dodaniem soli należy skosztować)
Tak przyrządzoną masą posmarować plastry cukinii i bakłażana. Zwinąć każdy plaster i podawać.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Maria Sandilou "Kuchnia Grecka. Eleni poleca"
Super sprawdzają się na przyjęciach, zrobiłam kiedyś takie na urodziny, zniknęły bardzo szybko :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :D
Usuńuwielbiam takie roladki. dodałabym jeszcze pomidora ;)
OdpowiedzUsuńPewnie, bardzo dobrze się komponuje :D
Usuń