Efekt sobotniego grzybobrania :) Grzybów wystarczyło jeszcze na zupę grzybową.


Składniki na kruchy placek:
  • 250 g mąki (typ 500)
  • 125 g zimnego masła
  • 50 ml zimnej wody
  • sól, kurkuma

Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać z szczyptą soli i kurkum. Dodać masło, siekać nożem składniki, dolewając wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce ok. 30 min.

Grzybowy farsz:
  • 500 g grzybów swieżych
  • 2 małe cebule
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 150 g startego żółtego sera
  • sól 
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • 1 łyżka siekanej pietruszki

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce masła, dodać pokrojone grzyby pokroić, smażyć ok. 5 min., przyprawić solą i pieprzem.

Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykleić nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Na cieście rozłożyć grzyby, zalać sosem śmietanowym, posypać serem.

Tartę piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Smacznego :)

Brak komentarzy