Efekt sobotniego grzybobrania :) Grzybów wystarczyło jeszcze na zupę grzybową.
Składniki na kruchy placek:
- 250 g mąki (typ 500)
- 125 g zimnego masła
- 50 ml zimnej wody
- sól, kurkuma
Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać z szczyptą soli i kurkum. Dodać masło, siekać nożem składniki, dolewając wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Grzybowy farsz:
- 500 g grzybów swieżych
- 2 małe cebule
- 2 jajka
- 100 ml śmietany
- 150 g startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
- 1 łyżka siekanej pietruszki
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce masła, dodać pokrojone grzyby pokroić, smażyć ok. 5 min., przyprawić solą i pieprzem.
Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykleić nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Na cieście rozłożyć grzyby, zalać sosem śmietanowym, posypać serem.
Tartę piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Smacznego :)
Brak komentarzy