Barszczyk na jesienno-zimowe wieczory idealny z pasztecikami z kapustą i pieczarkami.
Składniki na wywar:
- 1 1/4 wody
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 średni por lub cebula
- 2 listki babkowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 - 3 ziarenka pieprzu
- sól do smaku
Do wrzącej wody dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Przecedzić.
Smak buraczany:
- 4 duże buraki, obrane, starte na tarce
- ok. szklanka wody
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
- sól do smaku
Buraki zalać wodą tak aby woda była na równi z burakami, dodać cukier, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, sól do smaku. Gotować najmniej 30 min pod przykryciem. Jak buraki będą już gotowe wyłączyć ogień i dodać łyżkę octu, zamieszać i przecedzić.
Przecedzony smak buraczany połączyć z przecedzonym wywarem warzywnym. Dodać według smaku sól, pieprz, cukier, ocet i ewentualnie 1/2 szklanki wina. Podgrzać.
* Warzywa z zupy można wykorzystać na sałatkę warzywną. Z buraków można przyrządzić sałatkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy