Dostałam w prezencie mąkę z kasztanów i kompletnie nie miałam pojęcia co z niej zrobić. Postanowiłam ją wypróbować na sprawdzonym przepisie. I... wyszło :) Biszkopt ma ciekawy, oryginalny smak.
A co ważne, mąka z kasztanów nie ma glutenu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki z kasztanów
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 duże jabłko
Torownicę wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Jabłka obrać pokroić w plasterki i ułożyć na dnie tortownicy.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę. Ciastem zalać jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 min.
ale jestem ciekawa tej mąki z kasztanów!
OdpowiedzUsuńHej! :) jakich wymiarów foremki użyłaś?:)
OdpowiedzUsuń