Dostałam w prezencie mąkę z kasztanów i kompletnie nie miałam pojęcia co z niej zrobić. Postanowiłam ją wypróbować na sprawdzonym przepisie. I... wyszło :) Biszkopt ma ciekawy, oryginalny smak. 
A co ważne, mąka z kasztanów nie ma glutenu.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki z kasztanów
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko

Torownicę wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Jabłka obrać pokroić w plasterki i ułożyć na dnie tortownicy.

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę. Ciastem zalać jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 min.

Smacznego :)

      Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013

2 komentarze: