Chleb przygotowuje się szybko i łatwo. Z proporcji wychodzi mała kulka chleba.

Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży (lub 3/4 suszonych)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko

Drożdże o temp. pokojowej w misce rozetrzeć z cukrem i jajkiem. (Przy użyciu suchych drożdży wszystkie składniki połączyć) Gdy napęcznieją dodać mąkę, sól, wodę, zagnieść ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min, aby wyrosło. Gdy to nastąpi, wlewamy roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem i wysypanej bułką tartą formy. Możemy również uformować kulę i położyć ja na blasze wysypanej bułką tartą. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na chwilę. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min. 

Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód usłyszymy “pusty, głuchy” odgłos.


Smacznego!



Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: Eleonora Trojan "Domowy wyrób. Tradycyjne pieczywo"


3 komentarze:

  1. Prosty i pyszny, a domowy zawsze najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja mam taki przepis poradniknetowy.blogspot.com/2014/10/chleb-domowy.html i moge go polecic, ze jest smaczny

    OdpowiedzUsuń