Chleb przygotowuje się szybko i łatwo. Z proporcji wychodzi mała kulka chleba.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży (lub 3/4 suszonych)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
Drożdże o temp. pokojowej w misce rozetrzeć z cukrem i jajkiem. (Przy użyciu suchych drożdży wszystkie składniki połączyć) Gdy napęcznieją dodać mąkę, sól, wodę, zagnieść ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min, aby wyrosło. Gdy to nastąpi, wlewamy roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem i wysypanej bułką tartą formy. Możemy również uformować kulę i położyć ja na blasze wysypanej bułką tartą. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na chwilę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min.
Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód usłyszymy “pusty, głuchy” odgłos.
Smacznego!
Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: Eleonora Trojan "Domowy wyrób. Tradycyjne pieczywo"
Prosty i pyszny, a domowy zawsze najlepszy :)
OdpowiedzUsuńDobry, prosty przepis. Polecam!
OdpowiedzUsuńa ja mam taki przepis poradniknetowy.blogspot.com/2014/10/chleb-domowy.html i moge go polecic, ze jest smaczny
OdpowiedzUsuń