Wiem mocno kaloryczne danie, ale jakie dobre :)
Składniki na wywar:
- 1 golonka ok. 1,7 kg
- włoszczyzna
- 1 duża cebula
- 5 liści laurowych
- 4 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 kopiasta łyżka soli
Golonkę w miarę konieczności opalić nad palnikiem. Włożyć do garnka i zalać wodą, dodać warzywa, urażoną na suchej patelni cebule, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kopiastą łyżkę soli.
Gotować na wolnym ogniu godzinę. Wystudzić golonkę w garnku z wywarem.
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 1 łyżeczka płatków papryki chili
- 1 łyżka smalcu
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie marchewki
- 2 gałązki tymianku
- 1 kopiasta łyżeczka papryki w proszku
- 1 kopiasta łyżeczka wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 1 szklanka jasnego piwa (ja użyłam piwa miodowego)
- 1 kopiasta łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
W brytfannie uprażyć suche przyprawy (nasiona kminku, ziarnka kolendry, gorczycy, pieprzu syczuańskiego, płatki papryki chili), dodać smalec, roztopić. Cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w płatki, dodać do przypraw, podsmażyć 1 min. Dodać marchewkę pokrojoną w ćwiartki, gałązki tymianku, podsmażyć. Jak marchewka się skarmelizuje dodać papryki w proszku i zalać wszystko chochlą wywaru z golonki. Położyć golonkę na wytworzonym sosie, podlać sosem, częścią piwa i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C. Piec 30 min często obracając, podlewając piwem i sosem.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150°C. Po 30 min. (kiedy temp. w piekarniku zmniejszy się do 150°C) polać golonkę miodem zmieszanym z wywarem z golonki i sosem sojowym. Piec jeszcze 1,5 godz. często obracając i polewając wytworzonym sosem. W razie konieczności uzupełniać sos wywarem z golonki.
Składniki na kapustę
- 1 kg kapust kiszonej
- 1 cebula
- 3 kapelusze grzybów suszonych
- 10 wędzonych śliwek bez pestek
- 10 suszonych moreli
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki kminku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz do smaku
- opcjonalnie sól
Kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka i wlać kilka łyżek wywaru z gotowania golonki. Dodać namoczone grzyby, wędzone śliwki, suszone morele, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, ziele angielskie i liść laurowy, kminek, majeranek, pieprz. Gotować do miękkości.
Golonkę podawać na kapuście polaną wytworzonym sosem z upieczoną marchewką i ziemniakami puree lub z wody.
Źródło przepisu nieco zmodyfikowane: "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler"
Brak komentarzy