Przepis na maślane ciasteczka znalazłam w bardzo starej "Burdzie". Jak tylko je zrobiłam, od razu stały się ulubionymi ciasteczkami mojego męża. Mają przyjemny kardamonowy smak idealnie łączący się z kwaskowatym dżemem.
Składniki:
- 275 g mąki
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 jajko
- miąższ z 1/2 strąka wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 200 g dżemu ulubionego
Cukier dobrze wymieszać z przyprawami i solą. Z masła i jajka utrzeć puszysty krem. Cukier połączyć z przesianą mąką, dodawać stopniowo do kremu i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. 1 godz do lodówki. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać ciastka dowolnego kształtu.
Ciastka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, powlec mlekiem wymieszanym z żółtkiem. Piec ok. 10 min w 175°C.
Wariant z dżemem:
Podgrzać dżem i przekładać nim wystudzone ciasteczka. Połączyć i pozostawić do stężenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy