Składniki:
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 3 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 lub 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (w zależności od gustu - mocno dodaje ostrości przyprawie)
- 1 lub 1/2 łyżeczki mielonego anyżu (w zależności od gustu - anyż ma specyficzny smak i nie każdy go lubi)
Nasiona kardamonu wyłuskać z łupinek. Najlepiej dać do moździerza i lekko rozbić.
Wszystkie przyprawy zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu, lub gotowe zmielone wymieszać.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy