Babeczki są proste i szybkie w wykonaniu. Do babeczek najlepiej użyć oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego często dodaję go do moich potraw.
Składniki:
Wszystkie składniki odmierzane są na podstawie dużego kubka jogurtu naturalnego, umytego, wysuszonego.
- 1 kubek jogurtu naturalnego (0,4 L)
- 1 kubek cukru
- 1 kubek oleju rzepakowego
- 3 kubki mąki
- 3 jajka
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny i pomarańczy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu i kurkumy (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
Do miski przełożyć jogurt. Wymyć, wytrzeć kubek i na jego podstawie odmierzyć cukier, mąkę (przesiać), olej rzepakowy. Dodać jajka, proszek do pieczenia, przyprawy, otartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wyrobić mikserem na gładką masę. Wypełnić formy do babeczek.*
Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
*Ciasto można piec w keksówkach, tylko czas pieczenia się wydłuża. Piec do suchego patyczka.
Smacznego :)
Bardzo smaczne są jogurtowe babeczki:)
OdpowiedzUsuń