Składniki na 3 osoby:
- udziec z indyka
- parę ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Dzień wcześniej udziec natrzeć solą, pieprzem i oliwą.
Patelnię (lub brytfankę) rozgrzać położyć udziec skóra do dołu podpiec. Przewrócić na drugą stronę i dodać (pod udziec) przepołowione, ale nie obrane ząbki czosnku, podpiec.
Patelnię przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) ok 45 min. Po ok 30 min. udziec podlać wytworzonym tłuszczem.
Aby skórka była chrupiąca należy, podlać ją wytworzonym tłuszczem i podpiec w 200°C tylko na górnej grzałce.
Po wyciągnięciu dać pieczeniu z indyczego udźca chwilę odpocząć.
Smacznego :)
Naprawdę cudowne danie! Odkąd zrobiłam tego indyczka, to domownicy nic innego nie chcą jeść :) Na szczęście jednak znalazłam świetną alternatywę dla tego mięsa: steki wołowe w Road American, które mają niepowtarzalny smak kuchni amerykańskiej. Może podzielisz się z nami własnym przepisem na steki? Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń