Sernik Donny Hay jest lekki, kremowy, cytrusowy w smaku, innymi słowy genialny. Polecam :)
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mielonych migdałów
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
Składniki na masę serową:
- 500 g serka ricotta
- 330 g białego sera potrójnie zmielonego
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej (ja użyłam mąkę ziemniaczaną)
- 3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- odrobina rozpuszczonego masła do wysmarowania boków tortownicy
- owoce do podania
Masło, mąkę, cukier puder, migdały wrzucić do miski i zimnymi rękoma wymieszać (rozkruszyć) wszystkie składniki. Ciasto ma wyglądać jak gruba kruszonka.
Na odwrócone (do góry nogami) denko tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papier do pieczenia, zamknąć tortownicę. Ciasto wsypać do formy, lekko ugnieść i wygładzić łyżką. Piec w 150°C prze 15 min. Wyciągnąć do przestudzenia.
W miksera wrzucić ser ricotta, ser biały, cukier puder, jajka, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy. Skrobię kukurydzianą rozpuścić w 3 łyżkach wody, wlać do miksera. Zamknąć mikser i wszystko razem krótko zmiksować. Masa serowa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Boki tortownicy posmarować rozpuszczonym masłem. Wylać masę serową, delikatnie potrząsnąć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wygładzić łyżką.
Piec w 150°C przez 1 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić na kolejną godzinę w piekarniku - NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA. Następnie wstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podawać z owocami (maliny, truskawki, owocami w syropie)
Smacznego :)
Przymierzam się do niego, odkąd go zobaczyłam... I jakoś nie mogę się zebrać.
OdpowiedzUsuńA wygląda bosko :)
Polecam, na prawdę warto. I nie jest pracowity :) Proszę dać znać jak poszło.
Usuń