Miałam ochotę na szarlotkę i w moim księgozbiorze znalazłam fajny, prosty w wykonaniu przepis.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- szczypta soli
- szczypta kurkumy (dla koloru ciasta)
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 100 g masła, zimnego
- 2 łyżki wody, bardzo zimnej
Szybko zagnieść kruche ciasto z mąki zmieszanej z kurkumą, 50 g cukru i solą, masłem, żółtkiem, 1-2 łyżkami lodowatej wody. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, formując rant wysokości 2-3 cm. Odstawić do lodówki.
Składniki jabłkowego nadzienia:
- 750 g jabłek kwaskowatych
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów w płatkach
- trochę skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cukier wymieszać z cynamonem, jabłkami i otartą skórką z pomarańczy. Rozpuścić 50 g masła.
Wierzch ciasta wysypać bułka tartą i ułożyć warstwę jabłek. Posmarować roztopionym masłem. Posypać rodzynkami i płatkami migdałów.
Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudzić w formie.
Smacznego :)
Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia niemiecka"
ale intrygujący przepis! :)
OdpowiedzUsuń