Mojego męża bardzo fascynował suflet kiedy oglądaliśmy różne kulinarne programy - skąd tyle krzyku, strachu. Postanowił sam sprawdzić i upiec suflet... Efekt widać na zdjęciu :) 

Składniki:
  • 250 g ciemnej czekolady
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 5 jajek (250 g)
  • śmietanka kremówka 30% do dekoracji
  • kakao do dekoracji
  • masło do posmarowania foremek


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka ubić na parze z 1 łyżką cukru pudru i miękkim masłem. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania utrwalić pozostałym cukrem pudrem i ubijać dalej, aż piana będzie gęsta i lśniąca.

Utartą masę żółtkową połączyć z ciepłą czekoladą. Stopniowo dodawać ubitą pianę z białek, cały czas delikatnie mieszać.

Foremki posmarować masłem. Przygotowaną masę czekoladową nałożyć do 2/3 wysokości.

Suflet piec w piekarniku nagrzanym 180°C przez 15 min.

Śmietanę schłodzić, ubić i schować do lodówki.

Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ojj mnie też bardzo korci taki suflecik, ale narazie zbieram siły, żeby go wykonać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż zbierał siły 3 tygodnie aby upiec suflet :)

      Usuń