Prosta i pożywna zupa.
Składniki na wywar:
- 150 g marchewki
- 50 g pora
- 50 g selera
- 50 g pietruszki
- 60 g koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Składniki na knedle z mięsa:
- 800 g mięsa wołowego
- 2 jajka
- 100 g ryżu
- sól
- pieprz
W garnku ugotować 2 litry wody. Warzywa umyć, osączyć i pokroić w słupki. Warzywa włożyć do garnka, ugotować wywar.
Ryż ugotować.
Mięso umyć, przepuścić przez maszynkę, dodać ugotowany ryż, jajka, doprawić pieprze i solą do smaku, dokładnie wymieszać. Formować kuleczki i wrzucać do wrzącego wywaru, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, szybko zagotować.
Smacznego :)
Źródło przepisu: "Kuchnia żydowska"
Brak komentarzy