Proste ciasto na pizzę z dodatkiem mąki żytniej.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g - 200 g mąki żytniej razowej
- 1 paczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli (niepełna)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 1 szklanki letniej wody (tyle ile ciasto pochłonie)
Na stolnicy wymieszać wszystkie sypkie produkty: oba rodzaje mąki, drożdże, cukier i sól. Dodać olej i powoli wlewać wodę mieszając powstałe ciasto ręką lub "sikając" nożem. Zagnieść ciasto i odstawić przykryte w ciepłym miejsce na ok. 45 min., do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować i dać swoje ulubione dodatki. Ja użyłam mój ulubiony sos pomidorowy, mozzarellę, ser żółty, wędlinę, paprykę czerwoną i oliwki. Po upieczeniu posypałam rukolą.
Piec w dobrze piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 - 250°C przez ok 10 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy