Przepis na zupę zgodny z Kuchnią Pięciu Przemian.
Zupa wychodzi bardzo pyszna, odkąd poznałam ten przepis tylko w ten sposób gotuję pomidorową. Aby była w pełni zachowana harmonia Kuchni Pięciu Przemian, ważna jest kolejność dodawanych składników.
Składniki:
- 1 żeberko wołowe
- 3 średnie marchewki
- 1 dużą pietruszkę
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- szczypta tymianku
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- pieprzu Cayenne na czubku noża
- szczypta bazylii
- szczypta majeranku
- sól
2-3 l wody zagotować. Do wrzącej wody dodać szczyptę tymianku i kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku, żeberko wołowe. Gotować 1,5 godz. na wolnym ogniu. Następnie dodać przekrojone marchewki, pietruszkę, cebule drobno pokrojone i rozgnieciony czosnek. Doprawić 1/2 łyżeczki imbiru, pieprzem Cayenne na czubku noża, solą do smaku. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 1 godz., wyjąć żeberko wołowe. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić szczyptą bazylii, szczyptą majeranku.
(W razie konieczności można uzupełnić zupę wrzątkiem)
W wersji bezmięsnej należy dodać 1 łyżeczkę masła i pieprz do smaku.
Podawać z lanymi kluskami lub z makaronem
Smacznego :)
Źródło przepisu: "Filozofia zdrowia. Anna Ciesielska"
Brak komentarzy