Szybki i prosty przepis na domowy majonez pokazał Gary Mehigan w Australijskim Masterchef'ie.
Składniki:
- 2 całe jaka
- 1 łyżka musztardy dijon (użyłam musztardę stołową, sarepską i w obu przypadkach się sprawdziła)
- 2 łyżki słodkiego octu (biały balsamiczny lub ocet jabłkowy)
- 300 ml oleju (lub oliwy z oliwek)
- szczypta soli
Majonez jest robiony za pomocą blendera, dlatego składniki dodajemy do wąskiej i wysokiej miski lub używamy pojemnika z ostrzem miksującym. Do miski dać 1 łyżkę musztardy, 2 całe jajka, 2 łyżki słodkiego octu, szczyptę soli i 1/2 oleju. Miksować 10 sekund. Czynność powtórzyć. Gotowe :)
Gdy majonez jest zbyt oleisty wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny, słodkiego octu lub wodę.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Gary Mehigan, Masterchef Australia
Ten majonez wychodzi gęsty, czy lejący się?
OdpowiedzUsuńGęstość majonezu zależy od ilości dodanego oleju. Im więcej oleju tym majonez jest gęstszy. Z tych proporcji wychodzi lekko lejący się.
OdpowiedzUsuń