Uwielbiam marynowaną paprykę. Moja ciocia zawsze robiła ją jako dodatek do grilla - PYCHA!!!!
Składniki:
- 500 g czerwonej papryki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka octu (ja użyłam ocet jabłkowy)
- 1/2 szklanki oliwy
- sól
- grubo zmielony pieprz
Cebulę pokroić w krążki, czosnek w plasterki, gotować w occie z dodatkiem soli przez 5 min. Odcedzić, nie wylewać octu.
Układać strąki papryki warstwami w podłużnym naczyniu. Na każdej warstwie położyć krążki cebuli, czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Zalać octem (z gotowania cebuli i czosnku) i oliwą. Naczynie przykryć folią spożywczą.
Marynować w lodówce minimum 24 godz. W lodówce marynowaną paprykę można przechowywać do 3 tyg.
Smacznego :)
Źródła przepisu, nieco zmienione: ciocia K i Maria Sandilou "Kuchnia grecka. Eleni poleca"
Brak komentarzy