Z mieszanki 2 przepisów i mojej inwencji wyszedł bardzo smaczny mazurek.
Składniki na kruchy spód:
- 300 g mąki orkiszowej chlebowej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 9 g soli
- żółtko
Składniki na wierzch:
- 400 g czekolady
- 100 g cukru
- 200 ml śmietany 30%
- szczypta soli
- migdały do przybrania
Składniki na zalewę z winogronami:
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki curry
- mała gałązka świeżej mięty
- 2 łyżeczki cukru pudru
Kruchy spód:
Masło posiekać z mąką cukrem i solą. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 min.
Rozwałkować ciasto na podsypanej mąka stolnicy. Włożyć do wysmarowanej masłem formy (37 cm x 24 cm), ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolą celem obciążenia ciasta.
Piec 15 min w temperaturze 200°C.
Winogrona w zalewie:
Sok z cytryny zagotować z cukrem, curry, gałązką mięty i wypestkowanymi winogronami. Odstawić do ostygnięcia. Przecedzić.
Mazurek:
Zagotować śmietanę z cukrem i szczyptą soli, dodać pokruszoną czekoladę. Ściągnąć z ognia i rozpuścić ciągle mieszając.
Czekoladową masę wylać na wcześniej przygotowany spód, wyrównać nożem i udekorować migdałami i winogronami z zalewy.
Zalewę podawać osobno do polania kawałka mazurka.
Smacznego :)
Inspiracje przepisu: "Kuchnia polska na wszystkie okazje. Potrawy wielkanocne", Mazurek Agnieszki Buch z Top Chef'a.
Brak komentarzy