Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masła
- 300 g maki orkiszowej chlebowej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu
- 200 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub orkiszowej białej)
- 6 - 7 jajek
- skórka z 1 cytryny
- 50 g roztopionego masła
- 2 - 3 łyżki rodzynek,
- szczypta soli
Kruche ciasto:
Mąkę zarobić nożem z masłem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli. Wszystkie składniki szybko i dokładnie zagnieść. Uformować w kulę i odstawić na 1 godz do lodówki. Stolnice oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość 3 - 5 mm. Wylepić tortownicę o średnicy 23 cm, formując wysoki rant.
Masa serowa:
Twaróg dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z serem, wymieszać z mąką, rodzynkami i startą skórką z cytryny. Białka ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wymieszać z masą serową. Na koniec dodać roztopione masło i ostrożnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na przygotowany blat ciasta. Piec ok. 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego :)
Źródło przepisu, nieco zmienione: B. Pregenzer, B. Schmidle "Kuchnia św. Hildegardy"
Wygląda wspaniale, pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń