Moja mała jabłonka w tym roku pięknie obrodziła i na pewno zrobię... ocet jabłkowy. Ale póki co, to zrobiłam jabłkowo-miętowy napój, który zimny smakuje najlepiej w upalny dzień.
Proporcje owoców i przypraw według własnego smaku i uznania.
Składniki:
- jabłka
- mięta
- cukier trzcinowy
- cynamon
- goździki
- gwiazda anyżu
- kardamon
- imbir
Jabłka pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka dodać parę gałązek mięty, cukier trzcinowy, kawałek laski cynamonu, parę goździków, ziaren kardamonu, gwiazdkę anyżu, kawałek świeżego imbiru lub dużą szczyptę suszonego. Wszystko zalać zimną wodą tak aby przykryła owoce, plus ok. 5 cm ponad. Gotować na wolnym ogniu.
Przecedzić, wystudzić i schłodzić w lodówce.
Na zdrowie :)
Brak komentarzy