Pierwszy raz ogórki w musztardzie jadłam u cioci na wsi, dawno temu - były rewelacyjne. Teraz jest to popularny przepis. Domowi Rada podesłała mi swój przepis na ogórki w musztardzie, który jest bardzo prosty i szybki.
Ola dzięki za ogórki :)
Składniki:
- ok. 3 kg ogórków
- 1 l wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek musztardy (np. Sarepska)
- 3 płaskie łyżki soli
Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki (lub 4 części jak są duże i grube), wyciąć nasiona*.
*Jak robimy ogórki w musztardzie z młodych, to nie musimy wycinać nasion - są one jeszcze małe i nie rozwinięte. Robimy to tylko w starych ogórkach gdzie nasiona już się wykształciły i są twarde.
Zalewa - wlać do garnka wodę, ocet, dodać cukier, musztardę, sól. Wszystko razem zagotować, mieszając od czasu do czasu.
Ogórki układać pionowo w słoikach. Zalać chłodną zalewą**, zakręcić. Pasteryzować od zagotowania wody 10 min.
**Zalewę przed wlaniem do słoików należy dobrze zamieszać - musztarda osiada na dnie garnka.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Domowi Rada
Wow, takich jeszcze nie jadłam! Ciekawa jestem jak smakują.
OdpowiedzUsuńOgórki mają ciekawy smak lekko słodki, trochę ostry i ocet nie jest dominującym smakiem. Gorąco polecam wypróbować przepis - ogórki będą smakować.
Usuń
UsuńZachęcam do spróbowania - też takie robię i twierdzę, że ich chrupkość oraz słodko-kwaśny smak są ponadczasowe :-)