Sernik powstał z kilku wypadkowych. Wpierw zrobiłam Sernik trójkącik i zostały mi herbatniki. Potem Dagmara na FB poprosiła mnie o sernik na zimno bez jajek. Następnie kupiłam za dużo jagód na Puszyste ślimaczki z jagodami. Mając 3 podstawowe składniki zaczęłam szukać ciekawego przepisu na sernik na zimno, ale w każdy coś mi nie pasowało. Postanowiłam zrobić wypadkową przepisów. A oto rezultat (ciekawa jestem Waszej opinii):

Składniki na masę serową:
  • 250 g twarogu półtłustego (zmielona kostka serowa)
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki
  • 85 g cukru
  • 400 ml mleka
  • aromat waniliowy
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • parę listków mięty do dekoracji

Składniki na spód:
  • 180 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka kakao

Herbatniki rozdrobnić w mikserze. Masło rozpuścić z dodatkiem kakao. Herbatniki przesypać do miseczki dodać kakaowe masło, połączyć składniki. Ciasto ma wyglądać jak gruba kruszonka.

Na odwrócone (do góry nogami) denko tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papier do pieczenia, zamknąć tortownicę. Ciasto wsypać do formy, lekko ugnieść i wygładzić łyżką. Piec w 180°C prze 10 min. Wyciągnąć do przestudzenia.

Owoce przeprać, przepłukać, osuszyć na sicie.

250 ml mleka zagotować z cukrem w garnku. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 50 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje zmniejszyć gaz, wlać powoli ciągle mieszając, przygotowaną mieszankę z mleka i mąki ziemniaczanej. Nie przestając mieszać zagotować, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

Ser twarogowy i serek mascarpone przełożyć do miski. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę. Do sera dodać kisiel z mleka, wymieszać mikserem na niskich obrotach (na wysokich obrotach, kisiel będzie podchodziła po końcówkach ubijających do góry). Dodać ubitą śmietanę, wymieszać. W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić żelatynę i dodać do masy serowej, wymieszać.

Aby łatwiej wyciągnąć sernik boki tortownicy można wyłożyć pierścieniem zrobionym z papieru do pieczenia.

Na upieczony i ostudzony spód rozsmarować ok. 1/2 masy serowej*, posypać 1/2 owoców: malinami, truskawkami odszypułkowanymi i przekrojonymi na pół lub 4 części (zależy od wielości), jagodami. Owoce przykryć pozostała masą serową. Wierzch udekorować pozostałymi owocami i listkami mięty.

Schłodzić w lodówce, aż masa serowa stężeje. Przechowywać w lodówce.

* gdyby masa serowa była za rzadka to należy miskę wraz z masą na chwilę włożyć do lodówki (ok. 30 min), wtedy lekko stężeje i łatwiej będzie ja rozprowadzać na upieczonym spodzie.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda wybornie, trzeba zrobić. Co prawda mam na tą chwilę w domu borówki, ale co tam. Zaryzykuje z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Borówka to taka większa jagoda ;) Pasuje idealnie

      Usuń
  2. Pięknie udekorowany! Na te upalne dni - wręcz idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie te wypadkowe pozwoliły stworzyć super sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe komentarze. I życzę smacznego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda wspaniale, tak leciutko :)

    OdpowiedzUsuń