Po krótkim urlopie jestem pełna nowych inspiracji kulinarnych. Na początek szybkie i smaczne danie znalezione w starej książce kulinarnej "Obiad nad Bosforem".

Składniki:
  • 800 g mięsa wołowego
  • 3 łyżki margaryny (ja zastąpiłam oliwa z oliwek)
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 200 g cebuli
  • 300 g pomidorów lub 1/4 szklanki pasty pomidorowej
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżki soli
Mięso pokroić na plastry, porządnie rozbić i podsmażyć na tłuszczu na patelni, następnie ułożyć w płaskim garnku.*

*ja użyłam dużej patelni i po prostu mięso na chwilę wyciągnęłam i potem włożyłam je z powrotem na patelnię.

Cebulę podzielić na 4 części i cienko pokroić. Dodać do pozostałego na patelni tłuszczu, poddusić. Dodać pomidory lub pastę pomidorową. Otrzymany sos wlać na befsztyki i gotować jeszcze 5 min.* Posolić, wrzucić liście laurowe, wlać 3-4 szklanki gorącej wody. Przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Danuta Chmielewska "Obiad nad Bosforem. Kuchnia Turecka"

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zraziki :) Pyszności.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za super przepis, dziś będę robić :) zainspirowałaś mnie!

    OdpowiedzUsuń