Jak mamy dużą ilość pomidorów do obrania ze skórki, to najlepiej zrobić to w ten sposób:


W dużym garnku zagotować wodę.
Oderwać z pomidorów szypułki, wyciąć nożem rdzeń pomidora, który został po szypułce, na czubku pomidora zrobić nacięcie - mały krzyżyk


Przygotować miskę z zimną wodą i kostkami lodu (jak nie mamy wystarczy zimna woda), łyżkę cedzakową.

Kiedy woda wrze, wrzucić do niej pomidory, tak aby pokryły dno (1 warstwa), nie skręcając płomienia gotować kilka sekund (skórka zacznie pękać w miejscach nacięcia lub wydrążonego rdzenia). Za pomocą cedzaka wyciągnąć pomidory i przełożyć do miski z zimną wodą i lodem.



Wyciągnąć pomidory z miski w której się chłodziły i obrać pomidory (skórka sama schodzi).



Z pozostałymi pomidorami należy postąpić tak samo, czyli od pkt. 4 (zakładając, iż wcześniej pomidory zostały przygotowane jak w pkt. 2)

Jeżeli mamy do obrania 1-2 pomidory to wystarczy je umyć, wyciąć rdzeń, zrobić nacięcie na czubku pomidora. Tak przygotowane pomidory przełożyć do miski i zalać wrzątkiem (tak aby pomidory zostały przykryte wodą). Trzymać w wrzącej wodzie kilka sekund, aż skórka przy nacięciu zaczynie odchodzić. Następnie przełożyć do miski z zimna wodą i lodem. Obieramy pomidora.

Udanego obierania, Betti Blue :)

1 komentarz:

  1. Robię podobnie, to najszybszy sposób na obieranie dużej ilości pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń