Jak mamy dużą ilość pomidorów do obrania ze skórki, to najlepiej zrobić to w ten sposób:
Oderwać z pomidorów szypułki, wyciąć nożem rdzeń pomidora, który został po szypułce, na czubku pomidora zrobić nacięcie - mały krzyżyk
Kiedy woda wrze, wrzucić do niej pomidory, tak aby pokryły dno (1 warstwa), nie skręcając płomienia gotować kilka sekund (skórka zacznie pękać w miejscach nacięcia lub wydrążonego rdzenia). Za pomocą cedzaka wyciągnąć pomidory i przełożyć do miski z zimną wodą i lodem.
Z pozostałymi pomidorami należy postąpić tak samo, czyli od pkt. 4 (zakładając, iż wcześniej pomidory zostały przygotowane jak w pkt. 2)
Jeżeli mamy do obrania 1-2 pomidory to wystarczy je umyć, wyciąć rdzeń, zrobić nacięcie na czubku pomidora. Tak przygotowane pomidory przełożyć do miski i zalać wrzątkiem (tak aby pomidory zostały przykryte wodą). Trzymać w wrzącej wodzie kilka sekund, aż skórka przy nacięciu zaczynie odchodzić. Następnie przełożyć do miski z zimna wodą i lodem. Obieramy pomidora.
Udanego obierania, Betti Blue :)
Robię podobnie, to najszybszy sposób na obieranie dużej ilości pomidorów :)
OdpowiedzUsuń