Pora na sałatkę, a właściwie surówkę nr 2, którą podałam do kurczaka pieczonego na jabłkach i cebuli, podlanego piwem
Składniki:
- 450 g obranej marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki drobno posiekanych migdałów
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach do miski. Dodać sok pomarańczowy i oliwę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i schłodzić do chwili podania. Tuż przed podaniem połączyć z migdałami i natką pietruszki.
Smacznego :)
Źródło przepisu: "Kuchnia francuska"
Nazwałabym to: tradycja trochę inaczej ;) No ale czemu nie? Przyda się też na moją imprezę urodzinową w stylu rodeo steak house. Wielkie dzięki bo akurat nie miałam pomysłu na dobrą surówkę pasującą do steka :)
OdpowiedzUsuń