Mój mąż najchętniej jadłby mięso i pierogi. Bardzo ciężko jest go przekonać do czegoś nowego, ale jak już zasmakuje, to co jakiś czas się o to upomina :D
Dziś wypróbowałam tartę z serem, cytryną i porem. Zasmakowała :D Tartę można jest samodzielnie lub jako dodatek np. do barszczu. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Ot taka uniwersalna tarta.
Składniki na kruche ciasto:
- 225 g maki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g zimnego masła, pokrojone w kostkę
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki otarta skórki z cytryny
Składniki na tartę:
- 4 duże pory (ok. 1 kg)
- 25 g masła
- listki z 1 gałązki tymianku
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g sera pleśniowego, typu gorgonzola
- 1 jajko
Kruche ciasto:
Mąkę, sól, pokrojone masło, jajko, otarta skórka z cytryny i 4 łyżki zimnej wody dobrze i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie wydawać się zbyt suche, dolać dodatkowe 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno zostać kruche, nie może być wilgotne). Formować z ciasta kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.
Tarta:
Pory obrać z wierzchnich liści, odciąć końcówki, umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozpuścić masło, dodać pory, tymianek, doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć patelnię i smażyć na średnim ogniu 8-10 min, co pewien czas mieszając, aż por będzie miękki, ale się nie zrumieni. Następnie należy zdjąć pokrywkę i smażyć na dużym ogniu, aby z warzywa wyparowała niemal cała wilgoć. pory przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę, parmezan, skórkę i sok z cytryny oraz 3/4 sera należy wymieszać z porem. Doprawić do smaku i wmieszać jajko.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Formę to tary (ja użyłam formy o średnicy 28 cm) wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Rozłożyć farsz z porem i serem na cieście. Na wierzch farszu pokruszyć resztę sera.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 min. Po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 10-15 min, aż ciasto się zrumieni na złotobrązowo. Przed pokrojeniem i podaniem ciasto odstawić do ostygnięcia na 5 min.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach"
Brak komentarzy