U mnie w ogrodzie pomidory pięknie dojrzewają. Jeszcze mam ich za mało aby taką zupę sobie zrobić ale już niedługo :D
Na razie zrobiła z kupnym pomidorów, które są coraz smaczniejsze.
Zupa pyszna, bardzo aromatyczna.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 900 g pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 4 marchewki
- 600 ml wywaru z warzyw
- sól, pieprz
Cebulę obrać z łupin, przekroić na 4 części, pomidory, czosnek, paprykę przekroić na pół (z papryki usunąć nasiona, czosnek pozostawić w łupinach), marchewkę obrać pokroić na grubsze kawałki, paprykę. Tak przygotowane warzywa ułożyć na dużej blasze do pieczenia, skropić oliwą, obficie posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Piec 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C (grzanie góra-dół).
Upieczone warzywa przełożyć do robota kuchennego, czosnek wycisnąć z łupin. Zalać odrobiną wywaru z warzyw. Jedną niepełną chochlą wylać na blachę zeskrobując z dna blachy przypieczone warzywa, wlać do robota kuchennego. Zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać resztę bulionu, podgrzać na małym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z chrupiącym chlebem, prażonym słonecznikiem.
Smacznego :)
Mmm to musi byc przepyszna zupa :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :D Trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńPyszna zupa!
OdpowiedzUsuń